Ingenieur

Bij SAB Detachering werken wij voor de opdrachtgever die tijdelijk een ingenieur zoekt voor een project en voor de ingenieur die een interessante tijdelijke opdracht zoekt in de techniek. Kijk voor onze meest actuele technische vacatures op de site sabdetachering.nl

Waar komt het woord Ingenieur vandaan?
Het woord ingenieur is ontleend aan het Franse “ingénieur’, dat van het Latijnse ingenium afkomt, met als betekenis ‘kunstig bedacht werktuig’.

Wat is een ingenieur?
Een ingenieur is een technicus. Lees meer…

Waar zijn de verschillende technische opleidingen?
Lees meer…

Verschil ir. en ing.
Universitair geschoolde ingenieurs voeren de titel ‘ir.’ Ingenieurs afgestudeerd aan een HTS, Hogere Technische School voeren de titel ‘ing.’. Lees meer…

Wat verwachten we van een ingenieur?
Een ingenieur bedenkt oplossingen en kijkt het liefst een paar stappen vooruit. Voor het maken van de oplossing kan de ingenieur een apparaat of brug bouwen en deze ook onderhouden.

Welke ingenieurs zijn er?
De traditionele ingenieurs, degene die dingen ontwerpen, creëren en bouwen, dit zijn de bouwkundig en civiele ingenieur. Lees meer…

Engineer en ingenieur
In Nederland wordt ingenieur gebruikt voor hoog opgeleid technisch personeel. Het Engelse woord engineer wordt gebruikt voor verschillende kennisniveaus, functies, functieniveaus. Engineer houdt verband met engine. Een engineer kan daardoor ook een machinebouwer of mechanisch monteur zijn.

Engineering en reverse engineering
Engineering houdt verband met het ontwikkelen, bedenken en ontwerpen van technische systemen en producten. Daarbij wordt technische kennis, natuurkunde en wiskunde toegepast.
Engineering is het proces dat voorafgaat aan de daadwerkelijk bouw of productie van machines en constructies. Reverse engineering is het beoordelen van de machine of de constructie en aan de hand daarvan het ontwerp trachten te achterhalen. Bij reverse engineering heeft men meestal vooraf geen technische tekeningen van de machine of constructie. Deze tekeningen of ontwerpen worden op basis van het resultaat gemaakt.

Bouwkundig Ingenieur

De bouwkundig ingenieur werkt vanuit een bestaand bouwwerk om daarvanuit iets nieuws te ontwerpen vanuit zijn technische achtergrond. Lees meer…

Civiel Ingenieur

Een Civiel Ingenieur (c.i.) is een technisch specialist die zich bezig houdt met Lees meer…

Metallurg

Een metallurg is iemand die kennis heeft van de samenstelling van Lees meer…

Werktuigbouwkundig ingenieur

Werktuigbouwkunde is een technische studie gericht op het ontwerpen van dynamische voorwerpen. Lees meer…

Project Engineer

Een project engineer is verantwoordelijk voor de engineering van Lees meer…

Procesautomatisering

Procesautomatiseringssystemen worden gebruikt in industriële en civieltechnische toepassingen om Lees meer…

Maritieme Techniek

Maritieme Techniek heeft alles te maken met het ontwerpen van schepen. Een groot schip is een zelfstandig functionerend dorp en tegelijkertijd Lees meer…

Ingenieur chemie

Een ingenieur chemie werkt over het algemeen in een laboratorium. Lees meer…

Verschillende technische banen per opleiding

Engineering
Bij Engineering leer je technische vernieuwingen ontwerpen met aandacht voor nieuwe technieken, duurzaamheid en het creatieve (ontwerp)proces.
Er zijn verschillende richtingen binnen de engineering:

  • Elektrotechniek hierbij wordt onderzocht hoe de hardware van een product bestuurt kan worden.
  • Engineering, Design and Innovation is het ontwerpen van product dat iets kan en met bewegende delen.
  • Product Design, producten bedenken die het leven van mensen aangenaam maken.
  • Technische Bedrijfskunde, het maakproces analyseren en te (her)ontwerpen.

Technische bedrijfskunde
Bij technisch bedrijfskundige combineer je kennis van management met techniek: hoe kan een bedrijf beter, duurzamer, goedkoper en sneller produceren? Hoe speel je in op de wensen van de klant en de ontwikkelingen in de markt? Welke kansen biedt (nieuwe) technologie daarbij?
Technische Bedrijfskunde is een opleiding voor aanpakkers, voor teamspelers die leiding kunnen geven, het leuk vinden om knelpunten op te lossen, of om samen met anderen nieuwe (hightech) producten of onderdelen te ontwikkelen.

Beroepsperspectief
Als technisch bedrijfskundige kun je in allerlei bedrijven terecht komen, vaak in advies- en (project)managementfuncties. Bijvoorbeeld als projectleider, productiemanager of productontwikkelaar, innovatie- en duurzaamheidsconsultant, procestechnoloog, supply-chain engineer, planner of controller.

Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek
De Faculteit Lucht- en Ruimtevaarttechniek aan de Technische Universiteit Delft in Nederland leidt studenten op tot ingenieurs op gebied van lucht- en/of ruimtevaarttechniek en doet onderzoek in deze en aanverwante disciplines zoals windenergie.

Voor het ontwerpen, bouwen en exploiteren van vliegtuigen of satellieten is kennis nodig van verschillende disciplines en hoe deze te combineren. Technieken en materialen uit de luchtvaart- en ruimtevaartindustrie komen voor in het dagelijks leven. Het gebruik van GPS en het geven van weersverwachtingen zijn mogelijk door de aanwezigheid van satellieten in de ruimte.

Opleiding en onderzoek
De faculteit biedt twee MSc-opleidingen aan, te weten Aerospace Engineering, bestaande uit meerdere varianten, en Geomatics, in samenwerking met andere faculteiten van TU Delft.

Gebieden van onderzoek zijn onder meer novel aerospace and space materials, Particle Image Velocimetry en CubeSats. Begin 2014 waren er tien leerstoelen gegroepeerd onder vier afdelingen:

  1. Aerodynamica, windenergie, techniek van vlucht aandrijving – Aerodynamics, Wind Energy, Flight Performance and Propulsion (AWEP)
  2. Control and Operations (C&O)
  3. Luchtvaartconstructies en materialen – Aerospace Structures and Materials (ASM)
  4. Ingenieurswetenschappen ruimtevaart – Space Engineering (SpE)

Faciliteiten
De faculteit bezit een aantal testfaciliteiten, zoals subsonische, supersonische en hypersonische windtunnels en een vliegsimulator. Materialen testen op specifieke eigenschappen is mogelijk in één van de laboratoria. Deze faciliteiten maken het mogelijk om experimenten in mens-machine interacties (MMI), flight control, structuren en materialen, aerodynamica, simulaties, bewegingen en navigatie uit te voeren. De faculteit bezit en maakt gebruik van een aangepaste Cessna Citation II-straalvliegtuig voor onderzoek en ook in het onderwijs: PH-LAB. Omdat het vliegtuig in modules is opgedeeld, kan er makkelijk geschakeld worden tussen een onderzoeksmissie en onderwijskundige vluchten met studenten.